Het komt steeds vaker voor dat een huurder een 'huurteam' inschakelt om te laten beoordelen of hij wellicht te veel huur voor zijn woning betaalt. Zo'n huurteam berekent bijvoorbeeld het puntenaantal van de woning, stelt vast of de gevraagde huurprijs in overeenstemming is met het vastgestelde puntenaantal of onderzoekt of er gebreken zijn op grond waarvan er mogelijk een huurprijsvermindering verzocht kan worden. Het komt steeds vaker voor dat een huurder een 'huurteam' inschakelt om te laten beoordelen of hij wellicht te veel huur voor zijn woning betaalt. Zo'n huurteam berekent bijvoorbeeld het puntenaantal van de woning, stelt vast of de gevraagde huurprijs in overeenstemming is met het vastgestelde puntenaantal of onderzoekt of er gebreken zijn op grond waarvan er mogelijk een huurprijsvermindering verzocht kan worden. Ook helpt het huurteam een huurder vaak met het opstarten van een huurverlagingsprocedure bij de Huurcommissie, waarvoor dan kosten in rekening worden gebracht bij de huurder. Wanneer de huurder door de Huurcommissie in het gelijk wordt gesteld, zal de huurder deze kosten vergoed willen zien (door de verhuurder). De verhuurder is echter geenszins verplicht die kosten te vergoeden, zo oordeelde recent de kantonrechter te Rotterdam[1].
 
In de betreffende procedure ging het om een huurder die de hulp van een huurteam had ingeschakeld bij een huurprijsverlaging vanwege gebreken. Die huurprijsverlaging is toegewezen door de Huurcommissie naar aanleiding waarvan de huurder de verhuurder verzocht de kosten van het huurteam te vergoeden. De verhuurder weigerde dat terecht. Voor een dergelijke schadevergoeding bestaat namelijk geen wettelijke basis, aldus de kantonrechter.
 
De verhuurder hoeft de kosten van het huurteam zelfs niet te vergoeden, wanneer hij zelf toerekenbaar tekort zou zijn geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen. Immers wordt een huurder in staat geacht zelf een procedure bij de Huurcommissie te kunnen voeren. Het is voor een huurder dus niet noodzakelijk om daarvoor professionele (rechts)bijstand, van bijvoorbeeld een huurteam, in te schakelen. Het is daarom niet redelijk om de kosten voor het huurteam bij de verhuurder in rekening te brengen. Zelfs niet als de huurder door de Huurcommissie in het gelijk wordt gesteld.
 
[1] Rechtbank Rotterdam 19 februari 2016, ECLI:NL:RBROT:2016:1260.
cursusaanbod huisvestingsadvocaten

Telefoonnummer
088-4520200

E-mail
secretariaat@huisvestingsadvocaten.nl