Inhoud
De Overlegwet is een kaderwet. Dat wil zeggen dat slechts dat wordt geregeld wat minimaal noodzakelijk is voor goede contacten tussen huurders en verhuurders. Zolang de verhuurder en huurdersorganisatie rationeel handelen, voldoet de wet uitstekend. Zodra de sfeer tussen huurders en verhuurders minder harmonieus wordt, biedt de wet geen houvast meer. Hetzelfde geldt als de verhuurder in een optimistisch tijdvak vergaande afspraken heeft gemaakt met de huurdersorganisatie en die wil terugdraaien vanwege geldkrapte of omdat de samenwerking helemaal niet zo goed verloopt.
Deze cursus zal als eerste in het kort de regels behandelen die voorvloeien uit de Overlegwet. Daarna komen praktijksituaties aan bod waar het is fout gegaan in de relatie tussen de verhuurder en huurdersorganisatie. Daarbij kan men denken aan het niet goed functioneren van een huurdersorganisatie, het gebrek aan democratische gehalte van de huurdersorganisatie, en situaties waarbij verhuurder en de huurdersorganisatie lijnrecht tegenover elkaar staan. Inmiddels is er al jurisprudentie ontstaan naar aanleiding van conflicten tussen verhuurders en huurdersorganisaties.
Enkele onderwerpen
Tijdens de cursus zal worden uitgelegd hoe een rechter omgaat met conflicten tussen verhuurders en huurdersorganisaties.
Vanzelfsprekend zal tijdens de cursus (vooral) worden behandeld hoe voorkomen kan worden dat het tot een rechtszaak komt.
Hoe kan bereikt worden dat ten aanzien van de samenwerking tussen verhuurder en de huurdersorganisatie er weer een ‘back to basic’ situatie in de zin van de overlegwet, wordt bereikt?
Deze cursus is tevens geschikt als in-company cursus.