Het is bijna zomer en dat betekent dat we weer veel buiten zijn. Wat is er dan leuker dan een zwembad neer te zetten waar de kinderen lekker in kunnen spelen? Zo’n zwembad wordt regelmatig in bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin geplaatst, zodat het hele complex er gebruik van kan maken. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Wat nou als iemand letsel oploopt in het zwembad? Is de verhuurder dan aansprakelijk, ook al heeft zij het zwembad niet zelf geplaatst maar is dit door een huurder gedaan? In dit artikel wordt onder andere hier op ingegaan. Het is bijna zomer en dat betekent dat we weer veel buiten zijn. Wat is er dan leuker dan een zwembad neer te zetten waar de kinderen lekker in kunnen spelen? Zo’n zwembad wordt regelmatig in bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin geplaatst, zodat het hele complex er gebruik van kan maken. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Wat nou als iemand letsel oploopt in het zwembad? Is de verhuurder dan aansprakelijk, ook al heeft zij het zwembad niet zelf geplaatst maar is dit door een huurder gedaan? In dit artikel wordt onder andere hier op ingegaan.

Voor een zwembad in een gemeenschappelijke ruimte geldt hetzelfde als voor fietsen, brommers, vuilniszakken en andere spullen die daar worden geplaatst. In de meeste huurvoorwaarden zal zijn opgenomen dat dit niet is toegestaan. De verhuurder kan de huurder die het zwembad heeft geplaatst dus simpelweg opleggen dit te verwijderen. Aan de andere kant draagt een zwembad voor (een groot deel van) het complex bij aan een plezierige woonomgeving, dus wellicht wil de verhuurder het juist wél toestaan/gedogen. In dat geval is het verstandig om hier voorwaarden aan te verbinden. Denk aan: er mag geen overlast zijn, er moet te allen tijde toezicht zijn van een volwassene en aan het einde van de dag moet het zwembad worden weggehaald (of leeg zijn). De verhuurder doet er goed aan hierbij tevens te vermelden dat zij op ieder moment, zonder opgaaf van reden, kan verlangen dat het zwembad alsnog weg moet.

Voor wat betreft de aansprakelijkheid is het juridisch uitgangspunt dat ieder zijn eigen schade draagt. Van dit uitgangspunt kan worden afgeweken als een ander hiervoor aansprakelijk is. Aangezien het zwembad waar we het hier over hebben een roerende zaak is, geldt dat de bezitter (degene die het zwembad heeft geplaatst) aansprakelijk gesteld zal kunnen worden. Als een zwembad wordt gedoogd door de verhuurder is het verstandig de huurder hier expliciet op te wijzen. In eerste instantie is de verhuurder dus niet aansprakelijk, maar zij kan het alsnog worden als zij een onrechtmatige daad heeft gepleegd door het zwembad niet weg te (laten) halen of (in voorkomend geval) te gedogen. Hiervan zal niet snel sprake zijn, maar hierbij kunnen de specifieke omstandigheden van het geval een rol spelen. Stel dat de hele buurt al bij de verhuurder heeft geklaagd over (de veiligheidsrisico's van) het geplaatste zwembad, de verhuurder hier niets mee heeft gedaan en vervolgens lijdt iemand schade, dan kán de rechter (mede gelet op de overige feiten en omstandigheden) oordelen dat de verhuurder heeft nagelaten van de huurder te verlangen dat hij het zwembad weghaalt.

Het is aan te raden organisatie breed te beslissen hoe gehandeld wordt in dit soort situaties. Als u hierover wilt sparren, bel ons gerust.

 
cursusaanbod huisvestingsadvocaten

Telefoonnummer
088-4520200

E-mail
secretariaat@huisvestingsadvocaten.nl