Er is sprake van een explosieve stijging van explosies en beschietingen van woningen. In de Regio Rotterdam vonden in 2023 meer dan 200 explosies plaats, terwijl het totale explosies in 2022 ‘slechts’ 49 was.[1]

Verhuurders zitten vaak met de handen in het haar als één van hun woningen het doelwit is van een explosie. De wet (artikel 7:231 lid 1 BW) bepaalt dat een huurovereenkomst slechts door de rechter kan worden ontbonden. Daarvoor is wel vereist dat sprake is van een misdraging van de huurder. In het geval van een aanslag op een woning is daar doorgaans geen sprake van, omdat niet de huurder, maar een derde de aanslag pleegt.

De wet (artikel 7:231 lid 2 BW) bepaalt óók dat het mogelijk is om zonder tussenkomst van de rechter een huurovereenkomst te ontbinden als de burgemeester een woning heeft gesloten. Tot voor kort bepaalde de wet echter dat de burgemeester in het geval van aanslagen slechts de woning kan sluiten als de openbare orde is verstoord door een gedraging in de woning. Ook via deze route was het dus niet mogelijk om de huurovereenkomst met een huurder te beëindigen in het geval van een (van buitenaf gepleegde) aanslag op de woning.

Sinds 1 januari 2024 is er echter een oplossing voor deze situatie gekomen door een wijziging van de Gemeentewet. De burgemeester kan nog steeds, zoals voorheen, een woning voor bepaalde tijd sluiten in het geval dat de openbare orde wordt verstoord door gedragingen in de woning. De wetgever heeft de mogelijkheid van de burgemeester om de woning te sluiten echter verruimd door daar twee gevallen aan toe te voegen. De burgemeester kan de woning nu namelijk óók sluiten in het geval van, kort gezegd:

  • een verstoring van de openbare orde (of een vrees daartoe) door ernstig geweld (of bedreiging daarmee) in of in de onmiddellijke nabijheid van de woning;
  • een verstoring van de openbare orde (of een vreest daartoe) als het gevolg van het aantreffen van een wapen in de woning.

De wetgever heeft ook het huurrecht aangepast, zodat het mogelijk is om de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden als de burgemeester in één van deze twee gevallen de woning sluit. Op de manier hebben verhuurders dus eindelijk een middel om in het geval van een aanslag op een woning over te gaan tot beëindiging van de huurovereenkomst.

De wetgever heeft overigens ook de mogelijkheden uitgebreid om de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden in het geval dat de woning is gesloten vanwege handelen in strijd met de Opiumwet. Dit valt echter buiten het bereik van deze blog en daarom zal wijziging niet in deze blog worden besproken.

Wilt u graag meer weten over de nieuwe mogelijkheden om de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden of wilt u meer informatie over burgemeestersluitingen in het algemeen? Dan kunt u contact met ons opnemen (088 452 0200 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Patrick Remmelts geeft op 21 maart 2024 een cursus over dit onderwerp. Deze cursus kan ook worden aangeboden als in-company cursus. Voor meer informatie over deze cursus kunt of om u in te schrijven voor deze cursus kunt u contact met ons opnemen (088 452 0200 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of een kijkje nemen op https://www.huisvestingsadvocaten.nl/cursussen/woningcorporaties/cursus-burgemeestersluiting

 

[1] https://www.rijnmond.nl/nieuws/1751007/meer-dan-200-explosies-in-de-regio-in-2023.

cursusaanbod huisvestingsadvocaten

Telefoonnummer
088-4520200

E-mail
secretariaat@huisvestingsadvocaten.nl